Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Češi si zasloužili vyhrát

P1530649.JPG foto: Ondřej Zlámal
Musím na začátku říct, že si mne Severní Irové moc nezískali. Nebyli ani zvlášť milí a rozhlasový reportér se pokusil uzmout můj monitor s vymyšlenou historkou, že za něj zaplatil. Fanoušky měli dobrý, ale ti neměli na Letné soupeře, vyhráli bez boje.

Líbila se mi hra naší reprezentace, hrála dopředu a hledala v obraně každou možnou skulinu. A fotbalisté bojovali tak, jak jejich kapitán slíbil – když ztratili míč, snažili se ho hned dostat zpátky. Na severoirské standardky se dokázali připravit.

I šance si vypracovali. V takových zápasech jich není moc, jedna, dvě. Vždyť soupeř v posledních sedmi kvalifikačních duelech ani jednou neprohrál. Václav Kadlec a Filip Novák měli dát branky. Bohužel je nedali. Pokud se ale Jarolímovi svěřenci budou prezentovat takovou hrou, tak se úspěch jistě dostaví.

Poslední poznámku k poloprázdnému stadionu. Pozdní výkop v Praze zabránil zřejmě řadě mimopražských fanoušků přicestovat, ale to není ničí vina, tak to je všude v Evropě. Ti pražští fandové raději podporují své kluby a reprezentaci nějak neberou za svou. Jak jsem pochopil podle ohlasů na Twitteru je to jistá forma protestu.

Já jsem v mládí fandil jako blázen a to byli u moci tanky dosazení normalizační kolaboranti a ti řídili i fotbal. Štvalo mne to, ale hrála přece moje země a já jinou mít nikdy nebudu, protože ji mám rád. Ať je jaká chce. Takže bohužel tyhle argumenty nějak pochopit nedokážu.

Na otázku Severoirského novináře, co to mělo být, jsem moc odpovědět neuměl. „Ti fotbalisti by si podporu určitě zasloužili, makali, co to dalo,“ řekl jsem jen.