Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Célia Šašičová: Ženský fotbal udělal během mé kariéry velký pokrok

1463402.jpg foto: UEFA.com

Taková pocta by potěšila každou fotbalistku. Cenu pro nejlepší hráčku Evropy převzala Célia Šašičová během losování UEFA Ligy mistrů ve slavnostně vyzdobeném Grimaldiho sále v Monaku. Před zraky milionů televizních diváků od Michela Platiniho. Celý ceremoniál a tiskovou konferenci pak absolvovala s Lionelem Messim. V 27 letech se rozhodla kariéru ukončit. Po sezoně, kdy se stala nejlepší střelkyní německé ligy, Ligy mistryň (vyrovnala se 14 brankami rekord soutěže) a na závěr i mistrovství světa. Celkem nastřílela 49 branek. Tomu se říká skončit na opravdovém vrcholu.

Co pro vás znamená získat tak prestižní cenu?

Je to chvíle, o které celý život sníte. Pro mne je to naposledy, co tady jsem, protože jsem se rozhodla s fotbalem skončit. Byla to opravdu fantastická sezona, vyhrály jsme s Frankfurtem Ligu mistryň, hrály jsme na mistrovství světa. Za tuhle cenu ale vděčím hlavně svým spoluhráčkám, od nich jsem dostávala spoustu výborných přihrávek.

Jaké přednosti měl týmy Frankfurtu, se kterým jste získala tu nejcennější trofej?

Byly jsme dobrá parta, hrály jsme jedna z druhou a tvrdě dřely pro tým. Nikdy jsme se nevzdávaly, i když během sezony byly momenty, které se nám vůbec nezamlouvaly. Ale zůstaly jsme stoprocentně koncentrované a překonaly to. Nakonec jsme vyhrály Ligu mistryň, byla to úspěšná sezona.

Chválila jste Frankfurt, čím vám osobně hra v týmu vyhovovala?

Myslím si, že jsme měly na každé postu výjimečně dobrou hráčku. Dokázaly jsme změnit styl hry tak, aby na soupeřky platil. Vždy jsme chtěly mít zápasy pod kontrolou. To bylo cílem každého na hřišti, proto se nám tak dařilo.

Jak velký pokrok udělal ženský fotbal během vaší kariéry?

To se snad ani nedá porovnat, byl to neuvěřitelný skok. Když to porovnám se svými začátky před sedmnácti lety – trénovaly jsme třikrát týdně, měly jsme trenéra a vedoucího týmu, to bylo všechno. To se změnilo, navíc fotbalistky teď už mají velkou kvalitu, skvělou techniku a to už v mladém věku. Já jsem až do patnácti, šestnácti hrála a trénovala s klukama, to už teď není, hrají se samostatné soutěže už od nižších kategorií. Na mistrovství světa se představila celá řada talentovaným mladých dívek, těším se na to, co v budoucnosti předvedou.

Dostala jste prestižní cenu společně s Lionelem Messim, jste tady na pódiu v Monaku, opravdu vám není líto, že jste se rozhodla skončit? Nebude vám chybět?

Mám fotbal ráda, je to moje vášeň a tak to také zůstane. Bylo to promyšlené, vědomé rozhodnutí a nemyslím si, že ho budu litovat. Budu fotbal sledovat zvenčí a bude mne bavit. Mám na co vzpomínat za ty všechny roky a ty vzpomínky se mnou zůstanou.