Vyhledávání
| autor: Václav Hanzlík

Bundesliga je zpátky: Huntelaar na lavičce a řežba o záchranu

bundesliga.png

Po reprezentační přestávce se opět rozbíhají ligové soutěže. Sezona se blíží i díky červnovému EURO do finiše a začíná přituhovat. Přinášíme pozvánku na víkendové dění v německé Bundeslize. O co všechno se hraje?

TITUL
Pro „Meisterschale“ si podle předpokladů kráčí Bayern Mnichov. Pep Guardiola se chce v bavorské metropoli loučit úspěchem a k tomu bezpodmínečně patří mistrovský titul. Jediným soupeřem, který s Robbenem a spol. dokáže držet krok je Borussia Dortmund, která o pouhých pět bodů zpátky. Podle předpokladů se na tomto rozdílu nic nezmění ani po víkendu.

Bayern hostí o záchranu bojující Eintracht Frankfurt a zaváhání by bylo prvotřídní senzací. Po zranění se vrací Javi Martinez, který by mohl již zasáhnout do části utkání. Chybět by naopak měl Arjen Robben. Šance pro rychlíka Comana, jenž zazářil jako střídající hráč v bitvě Ligy mistrů s Juventusem a v úterý se poprvé gólově prosadil v reprezentačním dresu Francie. Právě on by měl nastoupit na pravém kraji zálohy, na druhé straně s největší pravděpodobností vyběhne jeho krajan Franck Ribéry.

Zaváhat by neměla ani Borussia Dortmund, která doma přivítá Werder Brémy. Trenér Thomas Tuchel odvádí ve Vestfálsku podle předpokladů vynikající práci a tým šlape. Českého reprezentanta Thea Gebre Selassieho čeká v Signal-Iduna Parku těžká šichta.

POHÁRY
V boji o poháry je letos největším překvapením Hertha Berlín, v jejímž dresu válí Vladimír Darida. Jeho tým si drží třetí flek, který by jej poslal rovnou do základní skupiny Champions League. V sobotu jej však čeká velmi těžká konfrontace na hřišti zatím páté Borussie Mönchengladbach. Domácí jistě pošilhávají po ještě vyšších příčkách a budou se chtít svému rivalovi přiblížit.

Již dnes večer uvidí šlágr diváci v Leverkusenu, kam přijíždí „vlci“ z Wolfsburgu. VfL zatím válí v Lize mistrů (ve čtvrtfinále je čeká Real Madrid), ale v Bundeslize zůstávají hluboko za očekáváním. Dá se tedy očekávat velmi zajímavý fotbal, obě mužstva potřebují bodovat.

SESTUP/BARÁŽ
Sestup asi už neodvrátí v Hannoveru, jinak je to pořádná řežba. Ve Frankfurtu si pro boj o záchranu pořídili nového trenéra Nika Kovače, v sobotu na Bayernu to však bude mít extra složité. Hoffenheim s Pavlem Kadeřábkem potřebuje bodovat v duelu s Kolínem nad Rýnem, z nejhoršího venku nejsou ani Brémy, Darmstadt či Augsburg. Jen pro připomenutí: dva týmy sestupují přímo, třetí od konce jde do baráže.

ZAJÍMAVOST
Huntelaar náhradníkem?
Je známý jako zabiják, chladnokrevný střelec. Jenže teď si útočník Schalke 04 Klaas-Jan Huntelaars musí zvykat i na zcela novou roli náhradníka. Do posledních dvou zápasů svého klubu vůbec nezasáhl a stejně tak dopadl i na reprezentačním srazu Nizozemců. Duely s Francií (2:3) i Anglií (2:1) proseděl na lavičce, což překvapilo i klubového kouče Andrého Breitenreitera. „V přípravných zápasech se má především zkoušet. Překvapilo mě to, ale je to v kompetenci trenéra Nizozemců, nikoli mé,“ pravil pro odborný magazín Kicker. Zda Huntelaara pošle na hřiště v Ingolstadtu, neprozradil. „Ale po návratu ze srazu se v tréninku prezentovat stále stejně – profesionálně a motivovaně,“ dodal. Jak to tedy bude s „Hunterem“?


VÍKENDOVÝ PROGRAM Bundesligy:

Pátek:
Bayer Leverkusen – VfL Wolfsburg

Sobota:
Bayern Mnichov – Eintracht Frankfurt
Hannover 96 – HSV
Mainz 05 – FC Augsburg
Ingolstadt – Schalke 04
Darmstadt – VFB Stuttgart

Neděle:
Borussia Mönchengladbach – Hertha Berlín
Hoffenheim – 1. FC Köln