Vyhledávání
| autor: Martin Michalec

Bořil, Dočkal a Mikula napsali premiérovi

Bořek Dočkal_kalendář - autor FAČR,Ondřej Pýcha.jpg foto: FAČR/Ondřej Pýcha

Kapitáni tří českých týmů se obrátili na premiéra Babiše s žádostí o znovuspuštění první a druhé nejvyšší fotbalové soutěže a o umožnění plnohodnotné tréninkové činnosti.

V otevřeném dopise kapitáni Slavie, Sparty a Liberce vyzdvihují přísnost protikoronavirových opatření aplikovaných v prostředí tuzemského profesionálního fotbalu, včetně PCR testů před každým utkáním a dobrovolné izolace od rodiny, a nepřímo kritizují fakt, že se i přesto nesmí hrát ani trénovat.

Upozorňují také na možné negativní důsledky dlouhodobého přerušení chodu českého fotbalu. Jak stojí v dopise, má nemožnost hrát a trénovat „negativní dopad nejen na sportovní výkonnost jednotlivých hráčů a narušení sportovního rozvoje mladých hráčů, ale také na reprezentaci České republiky v pohárové Evropě, taktéž s návazností na utkání české fotbalové reprezentace.“

Slavie, Sparta a Liberec jsou momentálně účastníky Evropské ligy UEFA a fotbalisté v návaznosti na to zmiňují, že jsou znevýhodněni oproti svým soupeřům, což by mohlo vést k jejich neúspěchu a potažmo i ke snížení koeficientu českých klubů v evropských pohárech.

Fotbalisté také ve svém dopise zdůrazňují, jak je podle nich důležité, aby fanoušci měli v této nelehké době možnost sledovat fotbalové zápasy českých týmu alespoň prostřednictvím televizního vysílání.

Na samém konci dopisu Bořil, Dočkal a Mikula žádají Babiše „o přehodnocení stanoviska směrem k profesionálním fotbalovým soutěžím a ke znovuspuštění FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a umožnění plnohodnotné tréninkové činnosti.“