Služby
| autor: CZECH 4 SPORT

Blog Miroslava Kindela - Ohlédnutí za prvním kolem HET ligy

rosa.jpg foto: Ondřej Zlámal

První kolo fotbalové ligy nabídlo vskutku zajímavou podívanou. Nebyla nouze o překvapivý výsledek. A dva takové se urodily. Olomouc porazila Boleslav a Sparta nedokázala s Bohemkou dotáhnout zápas v klidu k vítězství a nakonec ještě kvůli brance Šmída ztratila dva body.

Barošův návrat nachystal Granečný

První zápas nového ročníku HET ligy v sezoně 2017/2018 obstarala domácí Zbrojovka, která přivítala na svém hřišti Baník Ostrava i s navrátilcem Milanem Barošem, který začal na lavičce.

Baník odehrál skvělý zápas. Sice ve druhém poločase nechával až příliš Brno hrát, ale v obraně si své pohlídal. Brno hrálo pouze po vápno a vyloženou šanci víceméně nemělo.

Špatný zápas odehrál Azevedo. To je takový individualista, kterému jindy ty kličky vyjdou a jindy nevyjdou. Hra Baníku byla v prvním poločase hodně po levé straně a hodně toho zkazil. Na druhé straně Stáňa si s ofenzivními akcemi uměl poradit lépe, ale zadrbával až tu konečnou fázi. Trošku připomínal Konatého, který podobně hrál na jaře ve Spartě.

Skvělý výkon podala dvojice Granečný a Hlinka. Hlinka byl v defenzivě pevný, čistě odebíral míče a dokázal výborně rozehrát na dlouhou vzdálenost. Granečný po svém příchodu na hřiště jednoznačně předčil De Azeveda a nahrávka na gól tomu největšímu borci v baníkovském dresu Barošovi, byla ukázka toho, jak by se takové podobné situace měly řešit. Nikoliv čtyřmi kličkami po sobě, jako to dělal Azevedo.


----------------------------------------------------------------------------------------

Je zpátky Vrbova Plzeň?

Všichni byli v očekávání, co Pavel Vrba s Plzní udělá. Bývalý kouč české reprezentace dokázal za pouhé dva týdny tohle mužstvo sehrát a vtisknout mu herní tvář. Už v pohárovém zápase s FCSB tam byly prvky jeho útočného kombinačního fotbalu a proti Dukle se jeho mašina už rozjela naplno. V první půli Duklu přehrávala a čtyři kousky v Radově síti byly jen důkazem toho, že Plzeň by možná mohla být zpět. Druhý poločas už byl spíše na půl plynu ve znamení šetření se na odvetné utkání s Bukureští.

Zápas mimořádně vyšel oběma krajním hráčům Kopicovi a Zemanovi. Ovšem pomyslný klobouk musím smeknout před Tomášem Hájkem. Bývalý obránce Zlína nahradil Romana Hubníka ve velkém stylu a ukázal, že i on může být do budoucna lídrem plzeňské defenzivy. Jeho kolega Hejda sice přidal nadstavbu v podobě gólu, ale dle mého názoru byl Hájek o chloupek lepší a navíc ta role lídra v něm je. Ukazoval to v Bukurešti a i teď.

A Dukla? Ta nestíhala útočné manévry Plzně. Zeman si na levé straně s Havlem z Kušníra dělali trhací kalendář a Martin Jiránek nestíhal bránit ani Michaela Krmenčíka. Ten mu dokonce parádně pláchl u druhého gólu Plzně. Někdo se možná u televize nebo u počítače divil, ale přišlo mi, že Pavel Vrba udělal z Krmenčíka rázem fotbalistu. Nevypadal jako na jaře, hrál výborně, i když se opět nevyhl excesu v podobě simulování ve svém vápně.


----------------------------------------------------------------------------------------

Slavii chyběl Hušbauer

Slavia proti Teplicím: Prvních patnáct minut výborného fotbalu. Před odpískanou penaltou měla tlak, měla šance a před Grigarem bylo častokrát horko. Pak se vytratila a nedokázala hrát už tolik aktivně. Určitě bych ale netvrdil, že hrála nějak špatně. Byl to vyrovnaný zápas. Teplice sice byly lepší na míči, ale stejně jako Brno proti Baníku nedotahovaly své šance úplně do konce, naopak Slavia měla šance i ložené, takže to bylo padesát na padesát a vyhrát mohl opravdu kdokoliv.

Ze strany Slavie výborně zahráli Jakub Jugas a Jan Laštůvka. Oba ukázali, že budou výbornými posilami. Laštůvkovu jistotu v brance Slavia potřebuje a o Jugasovi snad ani psát nemusím.

Ze strany Teplic mě překvapili oba stopeři. Takový výkon se počítá. Jeřábek se Šušnjarem to však měli dosti ulehčené tím, že Slavia posílala vysoké centry do vápna a Mešanovič, který je docela malý, ty centry nemohl sbírat. Kdyby tam byl Škoda, tak to už by možná byla jiná....

Trenér Jaroslav Šilhavý překvapil obrovským počtem změn v sestavě. A po tomhle zápase by si měl říct: "Jak je důležité míti Hušbauera....". Hušbauer tam chyběl, střed hřiště byl strašný. Po jeho příchodu se hra zklidnila, bylo to víc na jistotu a v závěru i Slavia více držela míč a nepouštěla Teplice už tolik do šancí. Chyběl tam jak on uprostřed, tak Milan Škoda ve vápně.

Občas si říkám, proč Jaroslav Šilhavý se svým ansámblem nepředvede kombinační fotbal z přípravy a dejme tomu, že ani proti Borisovu to nebylo špatné, kromě posledních patnácti minut. I proti Teplicím začátek super, posléze už tolik ne. Ve druhém poločase byly některé akce uspěchané a nakopnuté do vápna, takže Mešanovič neměl šanci proti vyšším stoperům Teplic Jeřábkovi a Šušnjarovi. Hlavně druhý jmenovaný většinu míčů po centrech do vápna sebral.

Penalty? První nebyla, druhá byla. Výklad pravidel je jasný, kdyby to zasáhlo ruku, tak až jako třetí v řadě, což znamená, že se penalta pískat vůbec neměla. O to víc mi nesedí to, že to sudí Orel pískl až po takových patnácti sekundách hry. A pak přehlédl jasnou penaltu na Altintopa. Jinak by se dalo říct, že rozhodčí pískal na obě strany chybně, takže nikdo by se neměl cítit poškozen, i když taková penalta za stavu 0:0 citelným zásahem do hry určitě je.

Slavia má určitě naději na úspěch v Borisově. Musí ovšem předvést ještě lepší výkon než naposledy. Každopádně chtěl bych jen poznamenat, že případná Evropská liga by pro Slavii nebyla málo. Slavia je pořád na začátku své cesty, a ne všechno je úplně optimální. Takže to, že Slavia MUSÍ být v UEFA Lize mistrů mi přijde trošku jako létání v oblacích po minulé sezoně. Chce to pokoru, ale samozřejmě, že kdyby byla Liga mistrů, tak by to bylo nejen pro Slavii, ale i český fotbal velice dobré.


----------------------------------------------------------------------------------------

Budou Ben Chaim s Dannym největšími hvězdami?

Andrea Stramaccioni na sparťanské lavičce prožil prohru v Bělehradě po ostudném výkonu. V zápase s Bohemkou už byla Sparta o trošičku lepší, v tom s trenérem naprosto souhlasím. Stramaccionimu vyšlo nasazení Ben Chaima, i postavení Plavšiće na post podhrotového hráče. Z jejich hry hodně těžil pak útočník Lafata. První dva jmenovaní hráli výborně. Nejlepším hráčem bych zvolil Ben Chaima, který je technicky na tom výborně a může se stát jedním z nejlepších hráčů v lize společně s Dannym ze Slavie.

Bohemka hrála sympaticky. Ve druhé půli na posledních 15 minut solidně Spartu přitlačila. Stramaccioni Spartě uškodil přesunutím Plavšiće na křídlo a nasazením Rosického. Nedařilo se ani Julišovi, který mi připomíná fotbalistu, který se nemohl nějak vůbec dostat do zápasu.

Co mě ale naopak zarazilo je věčné Ben Chaimovo polehávání na hřišti. Ve většině případech ani na něj fauly nebyly, přesto ochotně upadl. Zde se musí pochválit sudí Julínek, který včera podal podle mě výborný výkon a na ty jeho pády neskočil. Nejvíc faulovaný byl Mandjeck, tomu se ani nedivím, že nehrál úplně nejlíp, když byl věčně okopávaný a faulovaný.

Co dál říci? Sparta má potenciál být lepší a lepší. Chce to ovšem čas a hlavně bych řekl, že by neměla už zasahovat do mužstva. Potenciál tam je. Záloha Sparty v první půli byla vynikající, nepřišlo mi, že by to bylo nějaké chaotické a tenhle střed má určitě potenciál. V první půli hrála Sparta slušně a chvilkama to vypadalo, že by Bohemce mohla dát i víc než jednu branku, ale trápilo jí nedotažení některých ofenzivních situací, které se určitě mohly a měly vyřešit lépe. Druhý poločas hrála Bohemka lépe, Sparta už si tolik nedovolovala, ale do příchodu Rosického byla pořád aktivní a nezalézala. Pak byla příliš pasivní a po zásluze byla potrestána.

Sparta v zápase přišla navíc o Kayu. Neměla by to podle mě být taková ztráta. Turecký obránce, který stál 52 milionů neskutečně hořel a mohl být rád, že ho vždycky zajistil Mareček a vždycky zachránil sparťany od hrozící pohromy. Štětina, který pak Kayu nahradil, byl vynikající. Přenášel hru dopředu a dovolil si i luxusní kličkování na lajně. Do zápasu s Bělehradem je těch možností ještě dost a možná se vrací i Michal Kadlec. Tady Spartu bota podle mě tlačit nebude, ale jen za předpokladu, že Kadlec nebude hrát přes nohu.

A tlak na trenéra? Jak správně tvrdí Stramaccioni. To je to poslední, co by měl řešit. Sparta se nadechla k nějakému projektu, měla by tomu také dát čas. Všechno nejde hned. Ani italský trenér nedokáže mávnout kouzelným proutkem. Sparťanští fanoušci se budou muset hodně obrnit trpělivostí.
----------------------------------------------------------------------------------------