Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Bitva na Letné L.P. 2017: Proti všem!

P1610185.JPG foto: Ondřej Zlámal
V této sezoně Sparta postoupila ze skupiny Evropské ligy, kde byl Inter Milán, Southampton a Beer-Sheva. Z prvního místa. Výrazně přispěla k českému koeficientu, který s velkou pravděpodobností vynese za rok českého mistra do UEFA Champions League.

Uběhlo jen pár měsíců a na Letné zuří úplně jiná bitva. Kdyby ji viděl Alois Jirásek, mohl by sepsat další díl Proti všem. Je skoro neuvěřitelné, jak rychle je možné mít v klubu snad všechny možné problémy, které vás ve fotbale mohou potkat. Tedy kromě starosti o záchranu. Co se vlastně stalo?

Odešel tvůrce hry

Bořek Dočkal rozehrával rohy, standardky a tvořil hru směrem dopředu. Z jeho nápadů při přechodu do útoku i v samotné fázi před soupeřovou brankou těžili ostatní spoluhráči. Rád si řekl o míč, rád na sebe bral odpovědnost. Odešel uprostřed sezony, nečekaně, nebylo možné za něj najít náhradu. Ale byla to nabídka, kterou snad ani nešlo odmítnout. Jak cenný hráč to pro Spartu byl, bylo vidět v zápase proti Zlínu – přihrávky často směřovaly naslepo do prostor, kde normálně hrál. Že ho nebude snadné nahradit, to zase není takové překvapení. Je nepostradatelný i pro českou reprezentaci.

Nekonečná marodka

Když v minulé sezoně zbývalo na Spartě jen pár hráčů do hry, všechno se tak nějak vysvětlovalo nabitým programem – Evropská liga, pohár a naše liga. Teď už takový šrumec na Letné nemají, a stejně – Lafata, Juliš, Costa, Zahustel… a to asi není kompletní seznam. Navíc delším zraněním prošli Václav Kadlec, Šural i Sáček, kteří se musejí vracet do hry v opravdu náročných zápasech a hned v základní sestavě. Ale čím ta marodka plná svalových zranění tedy je, když náročný program je už minulostí?

Kauza Konaté

Konaté udělal klukovinu, o tom žádná. I když je jen těžko uvěřit, že nápad vyvzdorovat si přestup byl jen z jeho hlavy, všichni víme, že kolikrát o hráčích rozhodují jiní borci s kalkulačkou v ruce. Trest si odpykal v juniorce, nestávkoval tam, poctivě makal. Ani to se většinou vyřazeným hráčům nestává. Přesto mu ultras neodpustili a pískali a hučeli na něj v momentech, kdy vybojoval míč, kdy se dostával do šancí. Mohl skórovat proti Dukle i v Mladé Boleslavi. Proti všem…

Trenérský post

David Holoubek dostal od vedení důvěru na základě svých podzimních výsledků, zraněními zužovaný kádr dokázal doplnit o mladé hráče a vybojoval postup z Evropské ligy. Získal podporu fanoušků, možná rychleji, než bylo potřeba na to, aby byla stabilní. Společně s ředitelem Tomášem Požárem se dostali vinou nedobrých výsledků pod obrovský tlak. Angažování Petra Rady fanoušky zaskočilo a emoce na tribunách neuklidnilo. Každopádně těch změn je na jednu sezonu už moc.

Proti všem

„Je to zvláštní hrát proti týmu, kterému jeho fanoušci nefandí,“ zamyslel se po zápase jeden z nejlepších hráčů Zlína brankář Stanislav Dostál. Opravdu celý stadion na svůj tým v důležitém zápase většinu času pískal, kotel skandoval proti vedení i jednotlivcům. Sparta útočila proti deseti, ale bez opory z hlediště, kdo ví, kdy bylo na Spartě k vidění tolik špatných přihrávek. Nakonec přišla o další dva body. Nejsem historik, ale viděl jsem film o starověké Spartě. Tam se všichni semkli a bojovali, co to dalo, hádky řešili mimo bitevní pole, kde na ně útočil soupeř. Tady to ale spíš vypadá na jiráskovský scénář…jak že to nakonec dopadli ti husiti u Lipan? Nepobili se nakonec mezi sebou?

Evropský koeficient

Může se stát, že pokud se na Letné nedají nějak všichni dohromady do jednoho šiku a nepotáhnou za  jeden provaz, že Sparta přijde i o pozici posílající ji do pohárové Evropy. V rámci vlastního boje tak vrazí kudlu i do svého tak tvrdě a náročně vybojovaného pohárového koeficientu. Pak bude fotbalový román Proti všem nastaven o kapitolu sezona bez pohárů. A to je velmi nudné čtení, které dlouho na Spartě nepamatují.