Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Benjamin Vomáčka: Doufám, že Slavia Spartu prožene

benji.jpg foto: Ondřej Zlámal

Bez fanfár a zájmu médií skončila kariéra obránce Benjamina Vomáčky (37). Bývalý obránce Liberce, Bohemky, Plzně, Slovanu, Žiliny, Slavie a Baníku odehrál poslední zápas za Třinec a přijal nabídku pracovat ve vedení druholigového klubu. „Bylo to o trochu dřív, ale mám před sebou nové výzvy,“ řekl nám v exkluzivním rozhovoru.

 

Neskončil jste nakonec o trochu dřív, než jste plánoval?

Možná o trochu ano, ale dostal jsem nabídku pracovat v klubu, kterou jsem přijal. Kdybych byl stoprocentně přesvědčený, že bych ještě byl platný na hřišti, tak jsem tam. Zdraví a věk byly proti, dopadlo to takhle.

Co všechno vaše nová role obnáší?

Jsem sportovní manažer a zároveň vedoucí mužstva.

Je to zodpovědnější práce než v obraně?

Tam byla také velká zodpovědnost! (úsměv) Ale tohle je něco jiného, mám spoluzodpovědnost za chod klubu, takže to je jiné než na hřišti.

Studoval jste také trenérskou licenci, jak jste pokročil?

Dodělal jsem si áčko. Teď pomáhám trénovat tým U16 v Třinci, budu mít roční praxi s áčkem, takže budu moct jít na přijímačky na profi. Když to budu časově stíhat, tak bych si to rád dodělal. Trenéřina mne zajímá.

Řada hráčů má hned po skončení kariéry problémy s nadváhou….

Já jsem měl teď první Vánoce, kdy jsem se musel držet. Nějaké to kilečko navíc jsem nabral, měl bych se začít víc pohybovat, ale zatím jsem se k tomu moc nedostal, abych řekl pravdu. Ale budu to hlídat a chodit si zahrát jiné sporty - squash, hokej, badminton. Jen co se to všechno trochu zaběhne.

Jak se v Třinci chystáte na jarní část druhé ligy?

Chystáme se poctivě, víme, že to bude těžké. Pár kluků máme na zkoušku, uvidíme, jak to budou vypadat. Máme za sebou fyzičku, teď je na řadě herní blok. Určitě bychom se chtěli vyšplhat trochu výš, než jsme teď.

V Třinci se hrávala i první liga…

My si teď musíme dávat postupné cíle. Nějaké postupové plány zatím nehrozí. Napřed se musíme zachránit a pak se dlouhodobě usadit ve středu FNL. Potom se můžeme dívat do těch vyšších pater.

Co říkáte na současné postavení Baníku?

Baník má svoje problémy, ale mají nového majitele i trenéra, uvidíme, co dokáží, je tam asi dost práce. Ale já jsem tam odsud už dva roky pryč, už do toho nevidím, nechci to hodnotit. Po sportovní stránce to budou mít se čtyřmi body těžké.

Sledujete pozorně i dění ve Slavii?

Tam zažívají asi opačné starosti. Posilují, aby se vrátili na příčky, kam patří. Fandím jim, doufám, že Spartu proženou.