Služby
| autor: Václav Hanzlík

Bayern finančně vládne. Bude utrácet?

foto: CZECH 4 SPORT

Ne, tohle opravdu není aprílový žertík. Podle všeho se blíží doba, kdy Bayern Mnichov sáhne po některé ze světových superhvězd, třeba po Lionelu Messim. Prý za něj může nabídnout klidně astronomických 100 milionů eur. Potvrdil to finanční ředitel klubu.

„Nesmím utratit víc, než vydělám.“ Základní pravidlo, kterým se v Bayernu vždy řídili. Bavorský klub si zakládá na tom, že je postavený na stabilních a pevných finančních základech. Sportovní úsek se proto nepouštěl do zběsilých dostihů o přeplácení světových hvězd. To se však brzy možná změní.

Naznačuje to prohlášení Jana-Christiana Dreesena, muže číslo jedna zodpovědného za klubové finance. Ten nedávno v rozhovoru pro odborný magazín Kicker prohlásil: „Ano. Můžeme si dovolit zaplatit za hráče i částku 100 milionů eur.“

Nejdražší nákupy v historii Bayernu přitom nedosáhly ani na polovinu této sumy. Javi Martínez přišel za 40, Mario Götze za 37 milionů eur. Vedení vždy avizovalo, že se nenechá vtáhnout do zběsilých finančních dostihů.

Jenže jeden z bossů Karl-Heinz Rummenigge pro server Sport1 avizoval „nové přestupové politiky“. „Neustále se snažíme něco dělat. Kvalitu už bezpochyby máme, je možné ji vždy o něco vylepšit. A taky trochu změnit zavedené hiearchie,“ naznačil.

Co k této změně Bayern vede? Finančně je na tom velmi dobře. Rekordně rychle splatil úvěr za Allianz Arenu, může si dovolit odmítat sponzory a každý zápas je vyprodaný. Jenže v klubu pochopili, že je potřeba kromě Evropy otevřít nové trhy, především na obou amerických kontinentech a v Asii. Aby se vám to povedlo, potřebujete mít ve svém středu opravdovou superstar. Nejlépe to ukazuje svazek Realu Madrid s Cristianem Ronaldem či Barcelony s Lionelem Messim.

Objevují se tedy náznaky (a vyjádření klubových šéfů je potvrzují), že by v některé z následujících sezon mohla v Bavorsku opravdu zakotvit vedle Ribéryho s Robbenem další hvězda. Spekuluje se hlavně o Messim, na jehož přestupu by mohl být zainteresován i dodavatel sportovního zboží Adidas, který obléká Bayern i samotného fotbalistu. Navíc je zde přátelské pouto k trenéru Pepu Guardiolovi…

Zatím jde pouze o spekulace. Po sportovní i marketingové stránce však všechno zajímavě a logicky zapadá. Nechme se překvapit, zda se Bayern skutečně odkloní od dlouholetých železných pravidel a zaútočí na přestupovém trhu na opravdu velkou rybu.