Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Antonín Barák: Za reprezentaci vděčím Slavii

P1560361.JPG foto: Ondřej Zlámal
Na reprezentačním srazu se hlásil o den dříve, než si plánoval a někde jinde. Antonínu Barákovi se splnil dětský sen. Tím dalším je zaplněný Eden, který podporuje český tým v boji o naději na postup na mistrovství světa.

Kdy jste se o své nominaci do áčka dozvěděl?

Dostal jsem včera večer zprávu od pana Šetrleho, který mi volal, že jsem se nakonec vešel do užší nominace. Bylo to pro mne překvapení, ještě teď to na sobě cítím, že je to něco speciálního a asi si to ještě úplně neuvědomuju. O tomhle jsem snil odmalinka, pro to ten fotbal dělám, abych se na tuto úroveň dostal. Je to krásný pocit.

Už jste mluvil s tatínkem? Co vám na nominaci řekl?

Že je na mne pyšný. Ať se tady ukážu v co nejlepším světle. Moc jsme si nestačili říct, bylo to hodně dojemné. Nedá se to moc popsat slovy. Ještě teď tu emotivní chvíli cítím.

Dostal jste nominaci po 33 zápasech v lize, co tomu říkáte?

Jsem z toho trochu překvapený, už jsem sice odehrál nějaké těžké zápasy, ale oproti klukům, kteří jsou tady, se to nedá moc srovnávat. Trenér Jarolím má možná rád můj herní styl, možná, že se mu líbily některé moje zápasy.

Cítíte, že máte formu?

Cítím, věřím si. Je to kvůli klukům ze Slavie, je to kvůli Slavii vlastně všechno, protože jsme se dostali celkově do pohody, i když teď jsme dvakrát zaváhali. Je to díky klukům, kteří mne dostali do formy, a mohl jsem se díky nim ukázat Tým je pro mě hrozně důležitý a Slavia mi hrozně pomohla.

Není to tak dávno, kdy jste za Slavii nenastupoval, kde vidíte ten zlomový moment k lepšímu?

Změnilo se hodně věcí. Změnil se trenér, změnilo se trochu vedení. Proběhly i změny v herním stylu, rozestavení. Hledali jsme svojí tvář. Pomohlo trochu i to, že právě hráči, kteří nastupovali, neměli takovou formu, a trenér to protočil. Dostal jsem šanci v Teplicích, kde jsem přihrál na gól, udělal jsem si u trenéra oko. Hlavně se pak povedlo derby, které nás posunulo na úroveň, kde bychom chtěli být. To pomohlo i mě.

Neprošel jste nějakou chvílí, kdy jste nad tou cestou zaváhal a neuvažoval třeba o hostování?

Člověka napadají různé věci, co by pro něj bylo lepší. Jako mladý hráč potřebujete hrát. Ale Slavia je Slavia! I kdybych měl půl roku střídat a bojovat o místo! Přišel jsem tam, abych se prosadil a popral se o to. Naštěstí se to zlomilo, ale pořád musím dokazovat, že patřím do základní sestavy.

S trenérem Šilhavým jste už mluvil, nebyl moc nadšený z toho, že nebude mít na tréninku hráče…

On to asi také ještě nevěděl, po návratu do klubu určitě spolu budeme mluvit. Dostal jsem od něj hodně příležitostí, velká prostor. Má na tom také zásluhu.

Jaké by to bylo prožít premiéru v Edenu?

Byl by to krásný pocit, každý zápas v Edenu je svátek! Stadion jsem si hodně oblíbil, hraje se mi tam dobře.

Fanoušci vás mají rádi. V Ostravě fandové Baníku přišli reprezentaci podpořit, myslíte, že to samé udělají i slávisté?

Byl bych za to hrozně rád. Vím, jakou dokážou udělat kulisu! Určitě by i nároďáku pomohli, ale nedokážu říct, jak se k tomu postaví.

Jak to teď bude s vaším působením u jedenadvacítky?

Zatím jsme to neřešili, bavil jsem se jenom s panem Šetrlem. Ptal se mne, jestli mám sbaleno. Já mu na to řekl, že s úterkem počítám. Ale on že už v pondělí. Dál jsme se už nedostali. Asi to řešit budeme. Byl jsem na všech srazech jedenadvacítky, je tam výborná parta, což byl asi hlavní důvod, proč jsme se na Euro dostali. Byla by pro mne obrovská čest si tam zahrát.

V šestnácti jste prodělal únavový syndrom, měl jste problémy se zády, napadlo vás tehdy, že to dotáhnete do reprezentace, nebo spíš bylo blíž to, že budete muset skončit?

Napadly mne všechny úvahy, ale jsem typ člověka, který je hodně cílevědomý a cíle mám nastavené hodně vysoko, i když nevím, jestli jsou všechny reálné. Někteří kluci se mi i trochu smáli, ale já to tak prostě mám. Áčko je nejvyšší cíl, který se mi splnil. Třeba to taky nebylo moc reálné.

Je mezi těmi sny i mistrovství světa?

Určitě, je to největší turnaj, který můžete zažít. Hrozně rád bych se tam jednou podívat. A jestli pořád máme šance? Můžu říct z naší zkušenosti s U21. Po remíze s Černou Hroou všichni říkali, že je to špatný, že teď je Belgie velký favorit, že tam musíme vyhrát. Ale my jsme to zvládli! Důležité je jít zápas od zápasu a potom se uvidí. Myslím, že šance je pořád velká. Je to na nás.

Je vás tu ze Slavie víc, je to příjemné, že nejdete úplně do neznáma?

Já bych počítal i Marka Suchého, to je pořád slávista. Je to určitě lepší. Já znám i Luďka Bernáta, který je Příbramák. Ale je tu i spousta hráčů, od kterých se mám co učit.

Mluvil jste o požadavcích trenéra Karla Jarolíma s Dušanem Šventem?

My jsme spolu bavili, ale já jsem se ho ptal na tu dobu, kdy tam hrával, protože to bylo asi nejkrásnější období Slavie, kdy získávali tituly. Říkal, že to bylo opravdu krásné. Také bych chtěl něco takového zažít.