Blogy

Skokan EURA? Ondřej Petrák

Václav Hanzlík | 25.06.2015
P1290211.JPG foto: Ondřej Zlámal

Česká lvíčata na EURO 21 rozhodně nepropadla. Na tom se asi shodne většina fotbalové veřejnosti. Kromě jedné nepovedené půle ze zápasu s Dánskem se tým Jakuba Dovalila prezentoval ve velmi solidním světle a zašlapával názory, že českému fotbalu v mládeži ujel vlak. Kalas a spol. ukázali, že mohou konkurovat například i silnému Německu, v jehož dresu běhají borci ostřílení desítkami bundesligových duelů.

V českém dresu na sebe upozornilo hned několik fotbalistů. Zmínil bych však především jedno jméno – Ondřej Petrák. Třiadvacetiletý záložník ukázal obrovskou kvalitu. Věřil si a své sebevědomí dokázal přenést na hřiště. Když potřeboval český tým v rozhodujícím duelu s Německem vstřelit branku, převzal míč uprostřed hřiště, nebál se protáhnout kolem tří protihráčů a rozjel útočnou akci. Jindy zase vytasil drzou kličku, podržel míč nebo jej ostrým centrem poslal před bránu na nabíhajícího a následně skórujícího Ladislava Krejčího. Prostě suverénní výkon směrem dopředu, spolehlivý dozadu.

Když Petrák opouštěl Slavii a přestupoval do Norimberku, mnozí mu příliš nevěřili. Po sestupu 1.FCN do druhé Bundesligy českým fanouškům prakticky zmizel z očí. Osobně jsem ho v několika zápasech druhé nejvyšší soutěže v Německu viděl na vlastní oči a věřte mi, že hrál dobře.

Netroufnu si soudit, zda by se měl ihned posunout do výběru Pavla Vrby. Určitě jej čeká ještě další vývoj a rozhodně není na škodu, že kope „jen“ druhou Bundesligu. Naopak. V této soutěži výkonnostně vyrostl a pokud bude pracovat stejně i v budoucnu, angažmá o patro výš jej rozhodně nemine.