Blogy

Druhá liga, taky liga. A 54 tisíc diváků

Václav Hanzlík | 12.05.2016
hanzlik.jpg foto: Václav Hanzlík
Minulý víkend jsem se rozhodl navštívit utkání 2. Bundesligy. Pro někoho možná na první pohled neatraktivní záležitost, ale věřte mi, byl to prvotřídní zážitek.

Do Mnichova je to po dálnici kousek. Navíc k Allianz Areně se dostanete taky poměrně bez problémů. Sehnat lístek na Bayern? Velký problém. Na Mnichov 1860 už je to podstatně snadnější. Na moderní stadion chodí na tradiční „Löwen“ v průměru lehce přes dvacet tisíc fanoušků, normálně se otevírají pouze první dvě patra stadionu, třetí zůstává zavřené.

Překvapení první: na duel s Paderbornem je otevřené všechno.

Překvapení druhé: na zápas, v němž si mohou svěřenci trenéra Daniela Bierofky (ano, ještě nedávno hráče klubu) vykopat záchranu, dorazí 54 000 platících.

Překvapení třetí: ačkoli samotná hra nestojí za nic, protože se notně nervózní domácí kopou za uši, fanoušci od první minuty jedou na plný plyn. Povzbuzují, skandují, při každém náznaku šance vstanou a tleskají.

Bez pyrotechniky, bez dělobuchů. Atmosféra jako hrom!

A do toho všeho přichází vedoucí gól, který v souvislosti s výsledky z ostatních stadionů, zajišťuje modrobílým barvám druholigovou příslušnost i na další sezonu.

Dvě řady přede mnou sedí postarší manželský pár. On v kožených bavorských „Lederhose“, ona v bílé halence a modrobílou šálou kolem krku. Po závěrečném hvizdu vidím v očích dámy slzy. Vyskočí a objímá partnera. „Děkujeme za podporu,“ hlásí mezitím transparent, s nímž hráči křepčí na trávníku.

Druhá liga, taky liga. Hlavně když to lidi baví.