Blogy

BUNDESLIGOVÝ GLOSÁŘ: Vypískaný Götze a leštící mistr světa

Václav Hanzlík | 05.04.2015
logobundesliga.png
Po reprezentační přestávce je tady opět pravidelný bundesligový glosář, tentokrát mapující 27. kolo. Největším lákadlem samozřejmě byl zápas mezi Borussií Dortmund a Bayernem Mnichov. I na ostatních stadionech se ale děly zajímavé věci.
 
Banány se staly populární nejen v nejmenovaném pražském obchodním řetězci, ale i v Signal Iduna Parku. Létaly totiž ve slušném množství z tribun na gólmana Bayernu Manuela Neuera, k tomu několik kelímků se zrzavou limonádou, mincí a sprchou nadávek. Mistr světa se ale rozhodit nenechal, udržel čisté konto a Bayern vyhrál 1:0. Nutno dodat, že BVB mělo kopat penaltu...
 
Hodně nepříjemné přivítání připravili fanoušci BVB pro Maria Götzeho. Když jej Pep Guardiola poslal rozcvičovat, běžel s ostatními náhradníky před “Südtribüne” a to neměl dělat. Ohlušující pískot, transparenty “Götze raus”, nadávky. Asi po minutě to bývalý hráč BVB vzdal a běžel se rozcvičovat raději na druhou stranu hřiště. Když míjel lavičku Borussie, prohodil několik slov s Jürgenem Kloppem, oba se smáli. Götzemu to však jistě příjemné nebylo.
 
Ve stejné pozici byl i střelec jediného gólu utkání Robert Lewandowski. Po své trefě vůbec neslavil, jen sklopil hlavu a nechal se zasypat spoluhráči. Bayern v utkání ukázal, že se dokáže prosadit i bez hvězdného dua Robben-Ribéry, které je zraněné. Naopak v základní sestavě se objevil po zranění Philipp Lahm a v závěru naskočil i Thiago Alcantara.
 
Freiburg opět vyhrál a pomalu se vzdaluje sestupovým příčkám. Tentokrát porazil Kolín nad Rýnem 1:0 a v základní sestavě se objevil pouze stoper Pavel Krmaš. Vladimír Darida se po návratu z reprezentačního srazu posadil pouze na lavičku náhradníků a na hřiště jej trenér poslal až šest minut před koncem.
 
Darida však nemusí smutnit, na lavičce sedí i mistr světa. André Schürrle, jehož VfL Wolfsburg přivedlo z Chelsea, se posadil v zápase s VfB Stuttgart. Trenér “vlků” Dieter Hecking dal přednost Caligiurimu. Na Schürrleho ukázal až v 62. minutě. Jeho reakce? Po čtvrt hodině na trávníku vstřelil gól. Tak se bojuje o místo v sestavě! Prostě mistr světa…
 
P.S. Bas Dost tentokrát gól nedal.
 
 
Velkou jarní jízdu předvádí Borussia Mönchengladbach. Tým Luciena Favreho vyhrál před přestávkou na Bayernu (1:0), teď si veze tři body i z Hoffenheimu (4:1) a už je na třetí příčce zajišťující Ligu mistrů pro příští sezonu. Nejlepším na hřišti byl tentokrát Patrick Herrmann s dvěma přesnými zásahy.
 
To Hamburku nepomohla ani výměna trenéra. Peter Knäbel si mohl hlavu ukroutit, stejně to nepomohlo. V Leverkusenu HSV předváděl v defenzivě den otevřených dveří, ofenziva neexistovala vůbec. Výsledek? 4:0. Petr Jiráček byl střídán v 60. minutě, Jaroslav Drobný zůstal jen na lavičce. Do konce sezony prý bude dostávat přednost René Adler. I toto rozhodnutí jen podtrhuje zoufalost, v níž se klub pleská už pořádně dlouho...