Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Jan Stejskal vychytal Pohár Josefa Masopusta pro Chrudim

P1220130.JPG foto: Ondřej Zlámal

Poprvé v historii poháru středoškolských týmů dokázal obhájce zvítězit. Ve čtvrtek odpoledne se to podařilo chrudimskému lyceu Bohemia, které ve finále překonalo pražskou školu z Jarova.

Výrazným způsobem jim k tomu dopomohl znovu juniorský reprezentační brankář Jan Stejskal, který na Julisce vychytal rozhodující penaltový rozstřel. Trochu nezvykle k vítězství přispěl i tím, že první penaltu proměnil.

„Viděl jsem, že si moji spoluhráči zase tolik nevěří, tak jsem se přihlásil jako první, věřil jsem si na ni,“ prozradil před slavnostním vyhlašováním. „Někdy si je po tréninku zkouším kopat,“ dodal, že se s ním dá počítat pro takové situace i v budoucnosti.

Ta možná bude brzo i na vyšší úrovni. Stejskal už nakoukl na tréninky áčka Hradce Králové, kam přestoupil. „Je tu velká konkurence, ale zatím se hodně učím.“

 Na přílišnou zápasovou zátěž si ani náhodou nestěžuje. „Fotbal miluju, toho není nikdy dost,“ říká.

To, že mladý gólman dělá čest svému slavnému jménu, potvrzuje i  jeden z trenérů vítězného výběru Luboš Pavlík.

„Je to skromný, pokorný kluk, má to v hlavě hodně srovnané. Ve škole nemá žádné úlevy, snaží se, je to v naprostém klidu,“ chválí ho a přiznává mu i podíl na zisku prestižní trofeje. „Se Stejskym v brance je snadné si na penalty věřit.“

Chrudimským fotbalistům předal pohár Josefa Masopusta Josef Jelínek. Držitel zlatého míče z roku 1962 je zdravotně indisponován a na Julisku dorazit nemohl.  

Při předávání trofeje stříbrný medailista převyprávěl mladým hráčům i jeden svůj zážitek z chilského šampionátu.  „Při našem zápase s Brazílií se zranil Pelé. Tehdy se nemohlo střídat a tak dohrával zápas na pravém křídle. Když se k němu dostal míč, přibíhal k němu Pepík Masopust. Když viděl, že nemůže, odstoupil a nechal ho odehrát míč. Celý stadion se roztleskal, když viděl tohle sportovní gesto. Buďte taky takoví, respektujte své soupeře.“

Zda se Chrudimi podaří získat pohár i po třetí se uvidí za rok. Bude to poslední ročník, ve kterém se budou moci spoléhat na svého gólmana, který už jim ke dvěma triumfům pomohl.